our-mindful-yoga-path-profile-image-1

Γεια! Με λένε Μαρία (Καλύβα) και ασχολούμαι με τον αθλητισμό από παιδί. Από τη μέρα που γεννήθηκα νομίζω ότι είχα αστείρευτη ενέργεια, για αυτό και πάντα προσπαθούσα κάπου να τη διοχετεύσω. Θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνει διάφορα αθλήματα: ενόργανη, κολύμβηση, πολεμικές τέχνες και άλλα τόσα…

Ήμουν πάντα σε μια ευχάριστη εγρήγορση. Μου άρεσε να τρέχω, να σκαρφαλώνω, να βρίσκομαι αναποδογυρισμένη από τη μία στιγμή στην άλλη. Ντυμένη άνετα, με μια αθλητική φόρμα, να έχει γίνει ένα με το δέρμα μου. Ποτέ δε σπαταλούσα χρόνο για να επιμεληθώ την εξωτερική μου εμφάνιση. Το έξω μου, σε αντίθεση με το μέσα μου, με ενδιέφερε πάντα λιγότερο.

Με τη γιόγκα ασχολούμαι από τα 18 μου περίπου χρόνια. Από την περίοδο εκείνη που άρχισαν οι εσωτερικές μου αναζητήσεις. Θυμάμαι να ανοίγεται μπροστά μου ένας νέος κόσμος τότε. Ήταν (και παραμένει) μαγευτικός ο τρόπος που, με ελάχιστες σωστές βαθιές αναπνοές και με μία όμορφη δυνατή και αισιόδοξη σκέψη, μπορείς να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα την κάθε δυσκολία που σου παρουσιάζεται στη ζωή.

Κάπως έτσι, φτάνουμε στο σήμερα. Έπειτα από ένα όμορφο ταξίδι κοντά 20 ετών. Με ένα ανοιγόκλεισμα τον βλεφάρων έγινα απλώς ένα μεγαλύτερο παιδί, με ένα όμοιο ασύχαστο πνεύμα. Ασχολούμαι επαγγελματικά πλέον με τη συγγραφή, τη ζωγραφική και φυσικά τη γιόγκα. Δε μου αρέσει ωστόσο καθόλου να αποκαλώ τον εαυτό μου δασκάλα γιατί, όταν υπάρχει δάσκαλος, υπάρχει και μαθητής και, βάση της ιδιότητας, δημιουργείται αυτόματα ένας διαχωρισμός. Η κατηγοριοποίηση των ανθρώπων βάση αυτού που είναι ή έχουν σίγουρα δε μου αρέσει καθόλου. Εάν στο τέλος της μέρας σου πρέπει να είσαι καποιανού δάσκαλος, ας είσαι του εαυτού σου: Να μελετάς, να εφαρμόζεις, να κάνεις λάθη, να μαθαίνεις από αυτά και να προχωράς. Όλοι έχουμε κοινή αφετηρία και προορισμό. Οι διαδρομές μας αλλάζουν μόνο. Στο ταξίδι της ζωής ας είμαστε συνοδοιπόροι. Να παίρνω εγώ κάτι από εσένα και εσύ κάτι από εμένα, και να γινόμαστε και οι δύο καλύτεροι άνθρωποι.

Το μόνο που θέλω είναι να μπορώ να μοιράζομαι όσα διάβασα, είδα και βίωσα. Να μπορώ να βοηθώ τους άλλους να είναι υγιείς, ευτυχισμένοι και δημιουργικοί. Λίγο πριν κλείσω τα μάτια μου το βράδυ, να θυμάμαι το πρόσωπό σου να λάμπει από χαρά. Η ζωή μου (όπως και η δική σου) έχει τα πάνω και τα κάτω της. Δεν είναι κάθε μέρα σκοτεινή, ούτε κάθε μέρα υπέρλαμπρη. Μέσω της γιόγκα όμως, εκτός από το σώμα, γύμνασα όλα αυτά τα χρόνια τον νου και το πνεύμα μου. Τώρα πια μπορώ να χαμογελώ έπειτα από κάθε δάκρυ και να σηκώνομαι ευκολότερα έπειτα από κάθε παραπάτημα. Και αφού τα κατάφερα όλα αυτά εγώ, μπορείς και εσύ. Και αν κανείς μέχρι σήμερα δε σου είπε πόσο δυνατός είσαι, επίτρεψέ μου να είμαι εγώ η πρώτη. 

Μπορείς να πετύχεις ό,τι έχεις ονειρευτεί. Πάρε μία βαθιά αναπνοή, φέρε την παλάμη σου στο στήθος, νιώσε τον χτύπο της καρδιάς σου, στρέψτε την προσοχή σου εντός και θυμήσου πως, όλα όσα χρειάζεσαι στη ζωή, βρίσκονται εκεί… μέσα σου.

Namaste!